fbpx

Automatisk refusion

Automatisk refusion

Ring 31 155 155

Få hurtig rådgivning

Regler om sygedagpenge for selvstændige

En kvinde der kan modtage sygedagpenge for selvstændige ordner negle på kunde på en skønhedssalon
I vores FAQ kan du finde info om sygedagpenge som selvstændig. Nem-HR gør dig kendt på regler, forhold og satser samt indberetningsdeadlines.

Del dette indlæg

Få styr på reglerne om sygedagpenge for selvstændige

Hvis du eller din medarbejder er blevet syg, kan det være lidt af en jungle at finde rundt i loven omkring sygedagpenge. Og det vil vi gerne forsøge at rette op på. Derfor vil du i denne artikel finde alle de informationer, du skal bruge til at finde hoved og hale i de komplicerede sygedagpenge-regler.

Men inden vi når så langt…

Så er vi nødt til at få fastlagt forskellen på en lønmodtager og en selvstændig. Der er nemlig rigtig mange, der fejlagtigt kategoriserer sig som selvstændig, selvom de teknisk set hører under lønmodtager-kategorien. Og misforståelsen kan risikere at koste dem mange penge.

Derfor:

Man er selvstændig, hvis man ejer en personlig virksomhed – ikke et selskab. Det vil altså sige, at man er selvstændig, hvis man ejer en enkeltmandsvirksomhed, et interessentskab og i de fleste tilfælde også kommanditselskaber. Er du f.eks. murermester og driver et selskab (Altså et ApS eller et A/S), anses du ikke som selvstændig men som lønmodtager i det offentliges øjne.

Hører du til kategorien for lønmodtagere? Så hop hen til artiklen for lønmodtagere her.

En kvinde der kan modtage sygedagpenge for selvstændige ordner negle på kunde på en skønhedssalon

Sygedagpenge for selvstændige

Kan man få sygedagpenge som selvstændig uden forsikring?

Det her spørgsmål bliver vi stillet rigtig mange gange af nervøse virksomhedsejere. Og heldigvis kan vi fortælle dem, at det kan de godt.

Der er bare nogle krav, de skal opfylde først.

For hvis du er selvstændig og er blevet syg, skal du opfylde det offentliges beskæftigelseskrav for at få ret til sygedagpenge for selvstændige. Lad os derfor starte med at få defineret, hvad beskæftigelseskravet er.

Hvad er et beskæftigelseskrav?

Hvis du skal have ret til sygedagpenge, skal du opfylde det offentliges beskæftigelseskrav. Det betyder i praksis, at det offentlige skal kunne kategorisere dig som værende i arbejde. Og for at kunne gøre det, har de fastlagt et bestemt timetal, som du minimum skal have arbejdet over en bestemt periode.

I skrivende stund lyder timetallet for selvstændige på 18,5 timers arbejde per uge i minimum 6 af de seneste 12 måneder. 

Og medmindre du har et lønmodtagerjob ved siden af, vil det være vanskeligt for det offentlige at påvise, at du ikke arbejder minimum 18,5 timer om ugen. For selvom du måske som massør kun arbejder aktivt med massage i 25 timer, så vil der være en masse bagvedliggende praktiske gøremål, der gør, at dit arbejde vil være fuldtid – og formentlig mere til.

Alligevel er det et krav fra det offentlige, og selvom du næppe får problemer med at påvise, at du overholder beskæftigelseskravet for selvstændige, er det alligevel nødvendigt, at du kender til det.

Sådan beregnes din sygedagpengesats

Nu kommer vi til det lidt mere spændende: Beregningen af din barselsdagpengesats.

Og her skal vi faktisk kigge på din senest indleverede selvangivelse!

Det er nemlig afgørende, at du har overskud i din selvstændige virksomhed for at kunne få udbetalt sygedagpenge.

For overskuddet (dét, du betaler skat af) er nemlig dét, det offentlige beregner dine sygedagpenge ud fra.

Du kan dog aldrig få mere end den fulde dagpengesats!

Groft sagt skal du altså tjene mere end dagpengesatsen for at få udbetalt den fulde dagpengesats. Tjener du mindre, får du udbetalt en reduceret sats. Og er din virksomhed i underskud, får du udbetalt 0 kroner.

Nu kigger du måske nysgerrigt efter det afsnit, hvor vi skriver, hvad den fulde dagpengesats er…

Og den kommer her:

Den fulde dagpengesats i 2023 lyder på 910 kroner per dag. Det svarer til en årsindtægt på 236.860 kroner.

Du skal altså tjene mere end 236.860 kroner i din selvstændige virksomhed for at få ret til den fulde dagpengesats.

Det kan være en rigtig god idé at tegne en sygedagpengeforsikring for selvstændige. Den sikrer dig nemlig minimum ⅔ af dagpengesatsen uanset, hvad du har tjent på din seneste selvangivelse.

Sygedagpengeforsikring som selvstændig

Deadlines for indberetning

Vigtig at få styr på: Her indleder vi lige med en meget formel sætning, som man skal bruge (bare rolig, forklaringen følger nedenunder):

Som selvstændig har man 1 uge fra dagpengerettens indtræden til at indberette sit sygefravær.

Det lyder meget formelt og meget ukonkret. Og det skyldes simpelthen, at der findes flere scenarier:

Selvstændig med forsikring: Hvis du har tegnet den frivillige forsikring for selvstændige, har du ret til sygedagpenge fra 1. sygedag. Det betyder altså, at du kun har 1 uge til at indberette dit fravær. Det er også muligt at vælge en forsikring, der dækker fra 3. sygedag. Her har du så tilsvarende 1 uge fra den 3. sygedag til at indberette dit fravær.

Selvstændig uden forsikring: Hvis du ikke har tegnet en forsikring, har du først ret til sygedagpenge efter 2 ugers sygdom. Det betyder altså, at du har 3 uger til at indberette dit sygefravær.

Hvor indberetter jeg?
Hvis du er kunde hos os, har du mange muligheder for at indberette. Du kan både gøre det via:

Hvis du ikke er kunde hos os, skal du selv ind via NemRefusion og indberette. NemRefusion er det offentliges indberetningsportal. Udfordringen her er, at mange oplever platformen som bøvlet, og der kan derfor være en risiko for, at du får indberettet forkert.

Og det kan have økonomiske konsekvenser for dig!

Behandlingstiderne hos det offentlige kan nemlig være lange, og derfor kan du risikere først at opdage en eventuel fejl, når din deadline er overskredet. Hvis du gerne vil sikre, at du indberetter korrekt, er du derfor meget velkommen til at kontakte os på nummeret 31 155 155.

 

Husk at tjekke din e-boks

Hvis du ikke raskmelder dig selv, når du indberetter dit sygefravær, vil du modtage en skrivelse fra det offentlige i din personlige e-boks.

Så snart du har modtaget denne, har du 8 dage til at svare på den. Svarer du ikke, kan du miste retten til sygedagpenge.

Men det er ikke det eneste, du skal være opmærksom på…

For selvom du svarer indenfor de 8 dage, så kan kommunen vurdere, at du skal deltage i et opfølgningsforløb.

Og dette er altså obligatorisk!

Deltager du ikke i dette, vil du også kunne risikere at miste retten til dine sygedagpenge. Det er derfor vigtigt, at du holder skarpt øje med din e-boks, og får besvaret alt den post, der kommer fra det offentlige i forbindelse med dit sygefravær.

Hvor ofte skal jeg indberette?

Hvor ofte skal jeg indberette? Du skal faktisk kun indberette dit sygefravær én gang! Og årsagen er, at så snart der er indberettet via virksomheden, så bliver dit sygefravær en sag mellem det offentlige og dig som privatperson. Refusionen vil også blive udbetalt til din private NemKonto, og går altså ikke igennem virksomheden.

Har du nogle spørgsmål? Så forstår vi det godt!

Det kan hurtigt blive en jungle at finde hoved og hale i sygedagpenge for selvstændige – hvornår og hvordan du har krav til dagpenge under en sygdomsperiode.

Derfor sidder vi også altid klar til at hjælpe.

For du har faktisk muligheden for at undgå at bøvle med dette. Vi kan nemlig håndtere alt fra vejledning, indberetning og påmindelse om deadlines for dig. Du kan læse meget mere om, hvad vi kan tilbyde her.

Modtag vores nyhedsbrev

Lad os holde dig opdateret med de vigtige detaljer.

Nysgerrig på mere?

Kan Nem-HR hjælpe din virksomhed?

Vi glæder os til at høre fra dig.

Møde mellem seks mennesker, en virksomhed har kontaktet Nem-HR