fbpx

Automatisk refusion

Automatisk refusion

Ring 31 155 155

Få hurtig rådgivning

VEU-godtgørelse

En snedker der har fået VEU godtgørelse maler et bræt
Her kan du finde information om refusion og godtgørelse, der kan være vigtig for dig, hvis du skal efteruddanne dig.

Del dette indlæg

VEU-GODTGØRELSE: Få løn, mens du efteruddanner dig

Uanset om du er selvstændig eller lønmodtager, har du mulighed for at få løn, mens du efteruddanner dig.

Muligheden hedder VEU-godtgørelse, hvilket i praksis står for ‘løntabsgodtgørelse’. Det er altså en refusion for den tabte løn, du eller din virksomhed oplever, når du skal på kursus.

En kvinde tjekker nogle ringbind for at finde sin VEU-godtgørelse

Dækker VEU-godtgørelse alle kurser?

Det korte svar er:
Nej, det gør det ikke.

Når du skal udvælge hvilket kursus, du gerne vil deltage i, skal du derfor lige have for øje, at det er et refusionsberettiget kursus.

I hvert fald hvis du gerne vil have refusion af din tabte løn. 

Men hvordan ved du hvilke kurser, der er refusionsberettigede?

Der findes ikke en endegyldig liste over dem, men det er et rigtig godt pejlemærke at gå efter de uddannelser, der befinder sig inde på platformen voksenuddannelse.dk

Hvad får du udbetalt i refusion?

For at svare på dette spørgsmål har vi opstillet 2 scenarier:

Hvis du er ansat under funktionærloven (eller blot har forhandlet fuld løn under efteruddannelse ind i din kontrakt), får du fuld løn under hele kurset. I praksis betyder det så, at der udbetales en refusion svarende til dagpengesatsen til din virksomhed, som så udbetaler din løn til dig.

Hvis du ikke hører under funktionærloven og ikke har forhandlet dig til løn under efteruddannelse, har du stadigvæk ret til refusion (hvis dit kursus er refusionsberettiget, selvfølgelig). Her bliver refusionen udbetalt direkte til dig. Her får du også, hvad der svarer til dagpengesatsen, som i 2021 svarer til 892 kroner per dag.

Hvis kursusstedet befinder sig mere end 60 kilometer væk fra din bopæl, har du faktisk også ret til refusion for kost og logi under uddannelsesforløbet.

 

Sådan sikrer du dig din refusion

 

Hvis du er lønmodtager, skal du først og fremmest sørge for at have været ansat i 14 dage i virksomheden.

Hvis den del er på plads, er du faktisk rigtig godt på vej!

Dernæst skal du sørge for at udfylde et ansøgningsgrundlag, når du tilmelder dig kurset. Det vil være en helt naturlig proces, som du vil blive bedt om af kursusstedet. Dette ansøgningsgrundlag vil automatisk blive din billet til refusion.

Men du er ikke helt garanteret pengene endnu…

Det offentlige skal nemlig sikre sig, at du rent faktisk deltager i kurset. Derfor vil kursusstedet sørge for at aflevere en protokol til AUB som bevis for din tilstedeværelse. AUB står for Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag, og er den offentlige instans, der står for udbetalingen af din VEU-godtgørelse.

Hvis du som virksomhed er underlagt en overenskomst, så kan der godt være en kompetencefond tilknyttet, som udbetaler en kursusgodtgørelse, der er højere end den dagpengesats, som det offentlige tilbyder. Hvis du er i tvivl, om der er en kompetencefond knyttet til din virksomhed, skal du blot kigge i overenskomsterne.

Her er det bare vigtigt at vide, at det er arbejdsgiverens eget ansvar at henvende sig til kompetencefonden for at få den refusion. Dette vil ikke ske automatisk på samme måde, som det gør i det offentlige.

Når det kommer til VEU-godtgørelse, er det faktisk ingen forskel på at være selvstændig eller være lønmodtager. Det vigtigste er dog, at du angiver, at du er selvstændig.

Som selvstændig vil din refusion derfor også svare til dagpengesatsen, som i 2021 ligger på 892 kroner per dag.

Forskel på selvstændige og lønmodtagere?

Har du nogle spørgsmål? Så forstår vi det godt!

Det kan hurtigt blive en jungle at finde hoved og hale i, hvornår og hvordan man er berettiget til refusion

Derfor sidder vi også altid klar til at hjælpe.

For du har faktisk muligheden for at undgå at bøvle med dette. Vi hjælper dig nemlig med at lokalisere de rette kurser, sikrer en korrekt proces og sørger for at tjekke, om der er en kompetencefond tilknyttet – og her hjælper vi selvfølgelig også med ansøgningen til dem. Du kan læse meget mere om, hvad vi kan tilbyde her.

Modtag vores nyhedsbrev

Lad os holde dig opdateret med de vigtige detaljer.

Nysgerrig på mere?

Kan Nem-HR hjælpe din virksomhed?

Vi glæder os til at høre fra dig.

Møde mellem seks mennesker, en virksomhed har kontaktet Nem-HR